Επίπεδα Αγγλικών

JUNIOR A’

Στα σχολεία μας η φοίτηση μπορεί να ξεκινήσει από τη Β’ ή Γ’ Δημοτικού. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ολοκληρώνουν τον 1ο κύκλο σπουδών της Αγγλικής Γλώσσας, γνωστό και ως Junior A.

Ξεκινούν με την εκμάθηση των γραμμάτων της αλφαβήτου και εξασκούνται πάρα πολύ στο συλλαβισμό. Ο στόχος είναι να κατακτήσουν την ικανότητα της ανάγνωσης οποιουδήποτε κειμένου που αντιστοιχεί στο γλωσσικό επίπεδο της ηλικίας τους.

Οι καινούργιες λέξεις και τα γραμματικά φαινόμενα παρουσιάζονται πάντα με διαδραστικές κάρτες ή διαδραστικούς πίνακες και έπειτα, τα παιδιά τα συναντούν  σε ένα σχετικό γλωσσικό περιβάλλον: ένα διάλογο, ένα κείμενο ή ένα τραγούδι. Η μάθηση στηρίζεται στην αρχή ότι για να μάθουμε μια γλώσσα πρώτα την ακούμε, μετά τη μιλάμε και μετά τη διαβάζουμε και τη γράφουμε.

JUNIOR Β’

Όταν ένα παιδί τελειώσει το Junior A’, πηγαίνει στην Τάξη του Junior B’, εφόσον δεν φοιτεί στην τάξη του JA/B’. Το μάθημα γίνεται και σε αυτή την τάξη βιωματικά.  Χρησιμοποιούμε  παιχνίδια, τα κουκλάκια του βιβλίου και αντικείμενα ή κάνουμε παντομίμα, για να κάνουμε εξάσκηση στη γραμματική και το λεξιλόγιο. Κάνουμε γραμματικές ασκήσεις παραγωγής της γλώσσας στο τετράδιο.

JA/B

Το συνιστούμε σε παιδιά που φοιτούν στην Γ’ ή Δ’ Δημοτικού του Ελληνικού σχολείου. Τα παιδιά ολοκληρώνουν δύο κύκλους σπουδών, – την τάξη του Junior A’ και του Junior B’- , και  καλύπτουν όλα τα γραμματικά φαινόμενα και το λεξιλόγιο που εμπεριέχεται στα βιβλία των δυο αυτών επιπέδων. Με άλλα λόγια, βγάζουν όλη την ύλη του βιβλίου Junior A’ και αντίστοιχα του Junior B’ κανονικά. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά πάνε στην επόμενη τάξη, την Α’ class, χωρίς κενά και δυσκολίες.

Η τάξη του JA/B’ είναι πολύ απαιτητική και εξαιρετικά ταχύρρυθμη. Για τον λόγο αυτό, πριν γράψουμε έναν μαθητή σε αυτή την τάξη, συζητάμε με τους γονείς για το μαθησιακό προφιλ του παιδιού και αποφασίζουμε μαζί, αν αυτός ο ρυθμός ταιριάζει στο συγκεκριμένο παιδί. Αν δούμε ότι δεν του ταιριάζει, τότε του προτείνουμε να κάνει τους δύο κύκλους σπουδών ξεχωριστά, δηλαδή να ολοκληρώσει το Junior A’ πρώτα και μετά να κάνει το Junior B’. Μπορεί είτε να κάνει το Junior B’ ταχύρρυθμα το καλοκαίρι της ίδιας σχολικής χρονιάς, είτε την επόμενη χειμερινή σχολική περίοδο. Αν πιέσουμε ένα παιδί να κάνει το JA/B’ ενώ δεν το αντέχει, το αποτέλεσμα θα είναι να έχει κενά, μιας και δεν θα προλαβαίνει ν’ αφομοιώνει τις πληροφορίες καθώς θα τρέχει η ύλη. Κατ’ επέκταση θα προχωρήσει αδύναμο στην επόμενη τάξη. Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό επεξεργασίας και αφομοίωσης νέων πληροφοριών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τον αφουγκραστούμε και να τον σεβαστούμε.

ACLASS

Αυτή είναι η Πρώτη Τάξη των Αγγλικών. Όπως σε όλα τα επίπεδα, έτσι και εδώ το μάθημα γίνεται βιωματικά. Γίνεται πολλή προφορική εξάσκηση στο λεξιλόγιο και τη γραμματική, έτσι ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά πολλά πράγματα μέσα στην τάξη. Ο καθηγητής μιλάει Αγγλικά μέσα στην τάξη και περιορίζει τη χρήση των Ελληνικών στο απολύτως απαραίτητο. Τα παιδιά μελετούν στο σπίτι με τη βοήθεια το ebook (είναι το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή). Σε αυτό το επίπεδο μας ενδιαφέρει οι τρεις βασικές δεξιότητες στη γλώσσα, η κατανόηση, η ομιλία και ο γραπτός λόγος να εξασκούνται ισομερώς.

BCLASS

Αυτή είναι η Δευτέρα Τάξη των Αγγλικών. Ο καθηγητής σε αυτό το επίπεδο μιλάει σχεδόν αποκλειστικά Αγγλικά μέσα στην τάξη, με τα Ελληνικά να είναι χρήσιμα μόνο για πολύπλοκες οδηγίες. Το μάθημα γίνεται επικοινωνιακά, όπως σε όλες τις τάξεις. Ο στόχος σε αυτή την τάξη είναι οι μαθητές να αποκτήσουν πιο ελεύθερη έκφραση και αυτονομία στην ομιλία και στον γραπτό λόγο.

CCLASS

Αυτή είναι η Τρίτη Τάξη των Αγγλικών. Αντιστοιχεί στο Επίπεδο Α1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών.

DCLASS

Αυτή είναι η Τετάρτη Τάξη των Αγγλικών. Αντιστοιχεί στο Επίπεδο Α2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Προετοιμάζει τα παιδιά για την τάξη του διπλώματος Β2 (Lower) και γι’ αυτό έχει αρκετή ύλη. Μετά την Τετάρτη Τάξη οι μαθητές μας πάνε ανάλογα με το επίπεδό τους ή στην Πέμπτη Τάξη (E’ class) ή στην τάξη E/F’, όπου προετοιμάζονται για το δίπλωμα Β2 (Lower).

ECLASS

Η Πέμπτη Τάξη αντιστοιχεί στο επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Την παρακολουθούν όσοι μαθητές μας τελειώνοντας την Τετάρτη Τάξη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανεβάσουν το επίπεδό τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του Β2 (Lower).

E / F

Το  E/F αντιστοιχεί στο Επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Είναι μια συνδυαστική τάξη στην οποία οι μαθητές καλύπτουν ύλη της Πέμπτης Tάξης και παράλληλα προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις του διπλώματος Β2 (Lower). Είναι μια αρκετά απαιτητική τάξη, με πολλή ύλη και γι’ αυτό  την παρακολουθούν μόνο μαθητές που έχουν υψηλό επίπεδο στη Γλώσσα.

FCE

Το FCE αντιστοιχεί στο Επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Οι μαθητές που έκαναν Πέμπτη τάξη (E’ Class) πάνε μετά στην Τάξη του FCE. Σε αυτή την Τάξη προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις επιπέδου Β2 (Lower).

CPE (PROFICIENCY)

Είναι το υψηλότερο επίπεδο του κύκλου σπουδών ενός κέντρου ξένων γλωσσών. Αντιστοιχεί στο Επίπεδο C2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών. Τα παιδιά προετοιμάζονται για να δώσουν εξετάσεις για το επίπεδο C2 (Proficiency). Αν το επίπεδο ενός μαθητή είναι πολύ υψηλό, μπορεί να τα καταφέρει να πάρει το Proficiency σε 8 μήνες, δηλαδή να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και να δώσει εξετάσεις τον Μάιο. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα το καλοκαίρι – με μία διακοπή τον Αύγουστο- και να δώσει εξετάσεις τον επόμενο Δεκέμβριο.

X